Blog: Hoe vind je de juiste retraite?

Het lijkt erop dat er weer een YOGANINA retraite aan zit te komen dit najaar. In de aanloop naar de bekendmaking van alle details deel ik graag een paar van mijn schrijfsels rondom retraites. En aangezien retraites er in alle soorten en maten zijn, gaat deze eerste post over: Hoe kies je de juiste retraite?

Daar ga je dan, je eerste retraite: jij verwacht te worden ontvangen met alle egards en luxe voor een week waar jij halve dagen aan het zwembad ligt met een boekje, afgewisseld met een yogales, meditatie en/of massage. Maar de realiteit blijkt toch iets anders: je wordt om 6.00uur ‘s morgens wakker gegongd en je wordt geacht 10uur per dag te mediteren (Help! Je hebt nog nooit ècht gemediteerd, wat nu?), je moet je telefoon in leveren, mag niet praten en je moet ook nog eens helpen met afwassen! Waaaaat?! Waar is dit fout gegaan? Hoe zorg jij er nou voor dat je een retraite boekt die past bij jouw behoefte, verwachting en ervaring?

1. Stel jezelf eerst eens de vraag: hoeveel dagen wil je gaan? Dit hangt ten eerste natuurlijk af van hoe lang je gemist kunt worden in je dagelijkse leven; door je werk en/of je gezin. Kun je geen hele week weg? Er bestaan tegenwoordig een heleboel weekend retraites, die meestal duren van vrijdagmiddag of avond tot zondagmiddag. Of kies voor een dag retraite, bijvoorbeeld van een uur of 10 ‘s ochtends tot eind van de middag.
Neem verder ook je ervaringsniveau mee in je beslissing, vooral wanneer je een wat ‘serieuzere’ retraite gaat volgen (zie volgend punt). Wanneer je nog nooit (langer) hebt gemediteerd of weinig ervaring hebt, adviseer ik je eerst eens een korter programma te volgen, zoals een halve of hele dag of een weekend. Of volg bijvoorbeeld eerst eens een 8-weekse mindfulness training (en toevallig kan ìk je daar bij helpen 😉). Zo doe je alvast wat ervaring op en krijg je een beetje een idee van wat je zoal kunt tegenkomen wanneer je mediteert. Ook geeft het je de mogelijkheid om een geschikte zithouding te vinden. Natuurlijk kún je wel zonder enige ervaring een 10-daagse meditatie retraite volgen met 10uur per dag zitmeditatie (lees het boek “Tien dagen stil” van Koen de Jong maar eens), maar je maakt het jezelf makkelijker als je het wat opbouwt.

2. Aan wat voor soort programma heb je behoefte? Er zijn zoveel verschillende soorten retraites als aanbieders, maar hoe vind je nou de retraite die biedt wat jij nodig hebt? Vraag jezelf daarvoor af wat jij verwacht van je retraite: heb je zin in een heerlijk ontspannen vakantie met lekker eten en drinken en gezelligheid van je reisgenoten, met hier en daar een yogales of meditatie? Of ben je op zoek naar een stuk verdieping, meer zelfinzicht of tot jezelf komen in stilte? Ik heb het idee dat de eerste groep meestal retreat wordt genoemd en de tweede retraite (als is deze observatie niet berust op een uitgebreid onderzoek), maar wil je niet voor verrassingen komen te staan, bekijk dan goed wat voor programma wordt aangeboden. Hoeveel vrije tijd is er? Is de hele retraite in stilte of wordt er tussen de yoga- en of meditatiesessies gewoon gesproken? Tijdens de meest Spartaanse retraite die ik zelf heb gevolgd werd 10,5uur per dag gemediteerd, uitsluitend zittend. Ik vond dat zelf looooodzwaar, daarom kies ik nu liever voor retraites waarin zitmeditatie en loopmeditatie elkaar afwisselen; dat maakt het fysiek wat beter te behappen. Daarbij is mijn ervaring dat lopend mediteren ook bijzondere inzichten kan geven, die zeer bruikbaar kunnen zijn in het dagelijks leven. Er zijn tegenwoordig ook veel retraites die een speciaal thema hebben: yoga & surfen, mediteren en schilderen of schrijven, mediteren en kamperen, healing, vrouwenweek, you name it!

3. Verder, hoeveel luxe of extra’s verwacht je? Ook qua luxe is er een enorme verscheidenheid in retraites: zoals eerder genoemd, zijn sommige retraites meer een soort vakantie met een vleugje spiritualiteit en andere retraites bootsen het meer eenvoudige kloosterleven na. Bij de laatste groep wordt er vaak ook werkmeditatie van je verwacht: dit kan bestaan uit tafel dekken, groenten snijden, stofzuigen, wc schoonmaken of helpen in de (moes)tuin (mijn persoonlijke favoriet) of andere eenvoudige klusjes, waarvan het de bedoeling is dat je ze met een meditatieve houding uitvoert. Ook weer een mooie oefening voor thuis! Denk je nu: “Het lijkt wel een strafkamp, ik kom hier voor mn rust, waar kan ik mijn massage boeken”, dan is dit wellicht niet jouw type retraite en ben je meer op je plek in een meer wellness-achtige retraite. (Tip voor een heerlijk relaxt en verzorgd yogaweekend in Groningen in april: https://www.zen4life.nl/website2/yoga-retreat/)

4. Ook goed om vooraf te inventariseren: hoe is de slaapgelegenheid? Deel je je kamer en zo ja, met hoeveel personen? (op mijn eerste retraite belandde ik op een kamer met 7 (!) andere dames, hier had ik vooraf geen rekening mee gehouden) En, als je dat prettig vind, is het mogelijk een éénpersoonskamer te boeken en zo ja, wat is de meerprijs? Wanneer je een wat meer meditatieve retraite boekt, vind ik het wel een aanrader om deze extra investering te doen: er kan een hoop los komen en dan kan het fijn zijn als je je even kunt terugtrekken, zonder dat je roomie elk moment kan binnenstappen.

5. Ook niet onbelangrijk: hoe ver wil je reizen?
Dit hangt natuurlijk ook samen met hoe lang je op retraite gaat; om voor een weekendje naar Spanje te vliegen is misschien een beetje veel gedoe èn duur, dan kies je wellicht beter een retraite aan de Zeeuwse kust of ergens anders in Nederland in de buurt van bos, heide of strand. Maar als je voor een hele week ‘vakantie-retraite’ gaat, is het natuurlijk héérlijk om even naar de zon te vliegen! (zoals naar Portugal, stay tuned!) Wanneer je een intensievere meditatie retraite gaat volgen, vind ik het zelf het fijnst om een beetje in de buurt te blijven. Zo weet je zeker dat je de meditatie instructies in je eigen taal kunt volgen. Daarnaast kan zo’n week al met al best overweldigend zijn; ik vind het fijn als ik na afloop snel thuis ben en niet nog een halve dag (of nog langer) hoef te reizen.

6. Tot slot: wie geeft er les?
Heb je uiteindelijk je bestemming gekozen, dan is het nog een goed idee om eens te kijken wie er lesgeeft. Is het een bekende leraar of lerares, dan weet je natuurlijk wat je ongeveer kunt verwachten qua stijl, stem en soort les. Maar wat als het een docent is bij wie je nog nooit een les hebt gevolgd? Wanneer je een weekend boekt bij een voor jou nieuwe docent, is het wellicht wat minder belangrijk, maar zeker als je een langere retraite bij iemand volgt (zowel bij een puur relax retraite als bij een retraite die vooral bestaat uit mediteren): kijk eens of je vooraf een keer een les bij hem of haar kunt volgen! Of, wanneer dit niet mogelijk is door tijd of afstand of doordat er simpelweg geen lessen zijn die je kunt volgen, ga eens op zoek op internet naar een online les of een audioles in de vorm van bijvoorbeeld een begeleide meditatie. Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist vanwege die ene leraar of lerares mee gaat, in dat geval kun je de checklist natuurlijk ook min of meer achterstevoren doorlopen 😉

Bottom line: zorg dat je vooraf goed geïnformeerd bent over wat je kunt verwachten. Staat het niet duidelijk omschreven op de website? Neem contact op met de organisatie en zorg dat je antwoord krijgt op bovenstaande vragen. Zo kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan en kom jij goed voorbereid aan op de desbetreffende locatie.

Ben jij wel eens op retraite geweest? Zo ja, wat voor retraite was het en hoe vond je het?

Reacties zijn gesloten.